Ini Dia Ikan Hias Paling Laku Di Pasaran

Daftarikan.com – Hobi memelihara ikan hiasan akhir-akhir ini memang sibuk di Indonesia malah di luar negara. Tidak hairanlah peluang perniagaan hiasan dalam tempoh pandemik ini memang banyak digunakan oleh orang ramai. Pada masa pandemi ini, modal perniagaan ikan hiasan cukup bergantung kepada media sosial dan tempat anda membeli ikan atau biasa dipanggil penternak ikan.

Kelebihan perniagaan ikan hiasan juga sangat menggoda, selain dapat duit, anda boleh berniaga sambil menjalani hobi anda jika anda memang menggemari hiasan. Terdapat banyak hiasan yang menguntungkan, anda hanya perlu melihat mana peluang anda. Jika anda mendapat maklumat mengenai mana-mana penternak ikan yang anda rasa berbaloi jika anda menjualnya, tolak sahaja.

Ramai kawan-kawan saya telah mencuba untuk memulakan perniagaan ikan hiasan guppy, perniagaan ikan betta, dan juga perniagaan ikan pemangsa. Semua perniagaan ikan hiasan menguntungkan asalkan mendapat peluang. Adakah peluang itu? Peluang yang dimaksudkan ialah anda tahu di mana untuk mendapatkan ikan dan anda tahu di mana anda akan menjualnya. Ia mudah itu sebenarnya. Jangan lupa untuk menetapkan kadar yang kompetitif dengan pesaing kerana jika tidak, anda mungkin menghadapi sedikit masalah mencari pembeli.

Kini, kerana banyaknya ikan hiasan yang boleh diniagakan di Indonesia tercinta ini, saya akan cuba berikan kepada anda yang mana ikan hiasan yang paling laris dipasaran pada pendapat saya. Jika terdapat kesilapan atau kesilapan dalam senarai, mohon maaf kerana saya tidak melihatnya berdasarkan data tetapi berdasarkan pengalaman saya sendiri dan melihat/mendengarnya secara langsung. Inilah senarainya:

1. Ikan Betta

Boleh dikatakan ikan ini sangat-sangat laris di pasaran hari ini. Ikan betta ini mendapat permintaan kerana ikan ini mempunyai ciri-ciri yang unik dan banyak pilihan warna dan yang paling penting ikan ini mudah diperoleh daripada harga yang murah hinggalah yang mahal. Selain itu, ikan betta juga sangat mudah dipelihara, walaupun tanpa oksigen ia boleh hidup. Kerana populariti ikan betta semasa pandemik, ramai orang sebelum ini tidak menggemari ikan terlibat dalam perniagaan ikan cupang.

 

2. Tukang Masak Ikan Emas

Ikan emas atau ikan emas juga mendapat permintaan di pasaran. Ramai kawan saya yang pernah memelihara ikan pemangsa semasa pandemik ini telah menambah koleksi mereka dengan ikan emas, bukankah itu pelik? Ikan juga mendapat permintaan kerana ia mudah diperoleh dan menarik perhatian dengan bentuk badannya yang bulat sehingga orang melihatnya sebagai ikan yang comel.

 

3. Ikan gupi

Tidak mahu ketinggalan ikan guppy juga termasuk dalam salah satu ikan terlaris di pasaran masa kini. Ikan yang mempunyai pelbagai warna dan motif, selain cantik dan mudah ditemui, ikan gupi juga boleh dipelihara dalam akuarium aquascape. Sehinggakan ikan ini sangat tertarik.

 

4. Ikan Neon

Ikan neon adalah sama seperti guppy, yang mendapat permintaan kerana ramai penggemar aquascape yang ingin mula semula membuat aquascape dan salah satu ikan popular dalam aquascape adalah ikan neon itu sendiri. Terdapat banyak jenis ikan neon, anda boleh memilih mengikut tema aquascape anda atau mengikut apa yang anda mahukan.

 

5. Ikan Oscar

Ikan Oscar juga tidak kalah dengan ikan hiasan lain, walaupun ikan Oscar merupakan ikan pemangsa dan garang. Oleh itu, ikan Oscar mendapat permintaan kerana ikan ini merupakan ikan pemangsa yang kebanyakannya dipelihara oleh pemula yang ingin mencuba menternak ikan garang. Dan juga ikan ini banyak terdapat di kedai-kedai ikan kerana ia sangat mudah diperolehi.

 

6. Ikan Arwana

Tidak habis-habisnya hobi memelihara ikan arowana, selain ramai penggemar ikan arowana lama yang sudah senior, ramai juga penggemar ikan arowana yang baru muncul. Ikan ini sememangnya merupakan ikan pemangsa yang sangat eksotik dari dahulu hingga sekarang. Ikan arwana yang paling mudah diperolehi ialah ikan arwana perak, kerana di setiap kedai ada rata-rata arwana perak. Anda boleh dapatkan arwana lain seperti arwana super red, golden red, arwana jardini dan lain-lain di kedai ikan arwana khas atau kedai ikan pemangsa, selalunya ada.

Itulah senarai dan perbincangan mengikut senarai hiasan terlaris dipasaran ikanesia.id. Senarai tersebut akan dikemas kini secara berkala berdasarkan sama ada saya tahu/mendengar ikan tersebut dijual di pasaran atau tidak. Semoga artikel ini dapat membantu anda yang tercari-cari ikan apa yang berlaku di pasaran.